středa 21. srpna 2013

Špagetová dýně


Mnou nově objevená potravina, jménem špagetová dýně. Ještě vloni jsme o její existenci neměla ani tušení, letos jsem měla tu čest ji vyzkoušet a ochutnat.


 Jedná se o dýni, v našich podmínkách bez problémů vypěstovatelnou. Asi od půlky léta, kdy už má barvu do žluta, už se dá sklízet a pak až do podzimu.


 Vaří se, či peče, asi půl hodiny a až zchládne na teplotu, při které si nespálíte prsty, je možné ji vidličkou "rozškrábat" na nudličky. Její struktura se tepelnou úpravou rozpadne opravdu do tzv. špaget. Jsou křehké, lámavé, takže dlouhé špagety nečekejte, ale s klidem může nahradit tuto tradiční přílohu.

 Chutí je poměrně nevýrazné, proto je možné (vhodné? záleží na preferencích) ji dochutit omáčkou, nebo se dá přidat například do moučníků (viz. recept na dýňový koláč).
Tady je jen jednoduše udělaná na oleji z hroznových jadérek s kůrou z limety, pórkem, česnekem, rajčaty, kurkumou, k tomu čínské nudle.

Kdo nevyzkoušel určitě doporučuji ji vyzkoušet, už pro to napění, jestli opravdu špagetuje :-D





Žádné komentáře:

Okomentovat